Vergelijk uw verzekeringen!

Selecteer direct welke verzekering u wilt vergelijken! Bespaar al snel honderden euro's per jaar op uw verzekeringen!

Waar aan te denken bij een zorgverzekering?

Tips bij het kiezen van een zorgverzekering

Elk jaar wisselen meer dan een miljoen Nederlanders van hun zorgverzekeraar; ook studenten hebben het recht om van zorgverzekering te wisselen. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten als je kiest voor een andere zorgverzekering. Hieronder staan een aantal belangrijke punten waar je op moet letten bij het kiezen van een zorgverzekering.

Controleer de Algemene Voorwaarden:

Natuurlijk wil niemand teveel betalen voor zijn zorgverzekering. Maar kijk naast de premie ook goed naar de Algemene Voorwaarden. Je zal niet de eerste zijn die er na verloop van tijd achter komt erdat goedkoop soms ook duurkoop betekent. Zo kan het voorkomen dat er voor bepaalde behandelingen lange wachttijden zijn of dat bepaalde behandelingen zijn uitgesloten in de zorgverzekering. Dat betekent dat je de behandeling dus zelf moet betalen. Om dergelijke teleurstellingen te voorkomen doe je er altijd goed aan om de Algemene Voorwaarden goed te lezen.

Restitutie polis of Naturapolis;

De invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 heeft veel onduidelijkheden weggenomen maar daarnaast ook weer voor de nodige verwarring met zich meegebracht. Een van de punten waar veel onduidelijkheid over heerst is de Restitutie polis vs. de Naturapolis. Hieronder staat een duidelijke uitleg over wat de verschillen nou precies zijn.

Naturapolis

Om de zorg betaalbaar te houden sluiten alle verzekeraars zelf contracten af met de verschillende behandelaars. Hoe groter de inkoop des te lager de prijs. Hier profiteert niet alleen de verzekeraar van maar ook jij als zorgverzekerde. Wanneer je kiest voor een naturapolis bij je zorgverzekering, dan maak je dus gebruik van het verplichte netwerk van zorgverleners, waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Alle zorg in dit netwerk wordt dan in principe vergoed. Het grote voordeel van een naturapolis is dat je niets hoeft voor te schieten. De factuur van de behandeling stuurt de zorgverlener direct door naar de zorgverzekeraar. Uiteraard kan het wel zo zijn dat je zorgverzekeraar jou een factuur stuurt voor je eigen risico gedeelte.

Restitutie polis

Het kan ook zijn dat je zelf wil bepalen door welke zorgverlener (bijvoorbeeld een fysiotherapeut of tandarts) je behandeld wilt worden. In dit geval kies je voor de restitutie-polis variant is. Bij een restitutie-polis bepaal je namelijk zelf door welke zorgverlener je behandeld wordt. Als de zorgverzekeraar echter geen afspraken heeft gemaakt met de door jou gekozen behandelaar dan vergoedt wordt soms niet het gehele bedrag vergoedt. Hierover lees je meer in de Algemene Voorwaarden van je verzekeraar.

Bij een restitutie polis moet je het bedrag meestal zelf voorschieten en daarna de nota doorsturen naar je zorgverzekeraar. Wanneer een zorgverzekeraar wel een contract heeft met die zorgverlener, dan vergoeden ze de zorg vaak wel volledig...

Eigen risico?

Net zoals voor iedere andere Nederlander geldt heb je een verplicht eigen risico per jaar. Het is echter ook mogelijk om nog een extra vrijwillig eigen risico af te sluiten op je zorgverzekering. Wanneer je gebruik maakt van zorg, dan tellen de kosten eerst mee voor je verplichte eigen risico. Zodra de grens van het verplichte eigen risico voorbij is, begint de teller te lopen voor je eventuele vrijwillige eigen risico. Het voordeel van het afsluiten van een extra vrijwillig risico is dat je een korting krijgt op je maandelijkse premie.