Vergelijk uw verzekeringen!

Selecteer direct welke verzekering u wilt vergelijken! Bespaar al snel honderden euro's per jaar op uw verzekeringen!

Waar op letten bij een reisverzekering

Gedekte kosten

Een reisverzekering dekt zorgkosten, schade aan persoonlijke eigendommen en kosten voor onvoorziene gebeurtenissen tijdens je vakantie, mits deze onder de dekking vallen. Onder andere ziektekosten die in het buitenland niet door je zorgverzekeraar betaald worden. Maar ook kosten voor het overkomen van familieleden bij ernstige ziekte of ongelukken en vergoeding van gestolen bagage worden vergoedt.

Online afsluiten

Tegenwoordig kun je een reisverzekering gemakkelijk online afsluiten, zelfs nog op de dag dat je vertrekt naar je vakantiebestemming. Toch zijn er verschillende dingen waar je goed op moet letten bij het afsluiten van een reisverzekering. Hieronder een aantal speerpunten;

Eigen risico

In de praktijk blijkt dat het grootste gedeelte van de kosten dat via de reisverzekering geclaimd wordt, kleine bedragen tot 200 euro betreft. Meestal blijft er geen vergoeding over als het eigen risico eraf is getrokken. Het eigen risico geldt per gebeurtenis.
Het eigen risico kan ook voor onduidelijkheid zorgen. Veel reizigers denken dat ze altijd alles vergoedt krijgen, maar komen van een koude kermis thuis als blijkt dat de verloren eigendommen slechts tegen de actuele dagwaarde vergoedt worden.
De meeste verzekeraars vergoeden reisbagage tot één jaar oud tegen de nieuwwaarde. Alle eigendommen die ouder zijn dan één jaar worden slechts tegen dagwaarde vergoedt.
Het verschil tussen dagwaarde en nieuwwaarde loopt al snel in de honderden euro's. Eigendommen die voor jou van grote waarde kunnen zijn, worden door de reisverzekeraars soms afgeschreven. Raadpleeg daarom altijd de Algemene Voorwaarden en bekijk welke termijn de verzekeringsmaatschappij hanteert voor het vergoeden van de nieuwwaarde.

Kortlopende- of doorlopende reisverzekering

Je kunt bij het afsluiten van een reisverzekering kiezen uit een kortlopende- of een doorlopende reisverzekering. Een kortlopende reisverzekering geldt alleen voor de termijn van je vakantieperiode. De datum van vertrek en terugkomst worden vastgelegd en je hebt alleen dekking in deze periode. Met een doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar door verzekerd. Indien je voor een langere periode op reis gaat of meerdere malen per jaar, is een doorlopende reisverzekering meestal goedkoper dan een kortlopende reisverzekering. Vaak geldt als regel dat wanneer je meer dan 20 dagen per jaar op vakantie gaat, je voordeliger uit met een doorlopende reisverzekering.

Maximaal aantal reisdagen op je polis

Een doorlopende reisverzekering kent echter wel een maximum aantal vakantiedagen per jaar. Ga je vaak of langdurig op reis? Controleer dan de polisvoorwaarden inzake het maximale aantal dagen dat je gedekt bent. Dit kan sterk verschillen per reisverzekeraar. Soms van 35 tot 365 dagen. Overschrijd je de maximum toegestane reisduur, dan heb je tijdens je vakantie geen dekking en kun je achteraf geen aanspraak maken op een vergoeding voor de gelede schade.

Reisbagage

Wanneer je schade claimt aan je reisbagage, vergoedt de verzekeringsmaatschappij de schade tot een bepaald maximum bedrag. Dit bedrag is terug te vinden in de Algemene Voorwaarden van de afgesloten verzekering. Onder schade worden de volgende gebeurtenissen verstaan:

  • diefstal
  • verlies
  • vermissing
  • beschadiging