Vergelijk uw verzekeringen!

Selecteer direct welke verzekering u wilt vergelijken! Bespaar al snel honderden euro's per jaar op uw verzekeringen!

WA autoverzekering

Wettelijke Aansprakelijkheid

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Zoals de naam al aangeeft, biedt de WA autoverzekering dekking tegen de schade waarvoor een automobilist wettelijk gezien aansprakelijk is. Op het moment dat u als bestuurder van een auto in het verkeer schade aan andere personen of voertuigen veroorzaakt, dan wordt die schade gedekt door deze autoverzekering. De WA dekking is de minimale dekking die een autoverzekering kan bieden. Iedere automobilist in Nederland is verplicht een WA autoverzekering te hebben. Deze verplichting zorgt er voor dat alle deelnemers in het verkeer de garantie hebben dat ze een schadevergoeding ontvangen zodra ze - door de schuld van een andere automobilist - schade leiden.

Alle schade die met een verzekerde auto veroorzaakt wordt en waarvoor de eigenaar aansprakelijk is valt binnen de WA dekking. Hierbij geldt echter wel een maximum. Dit maximum ligt wettelijk rond de 1 miljoen euro per slachtoffer en 5 miljoen per ongeval. Veel verzekeraars bieden echter de mogelijkheid aan om deze dekking indien gewenst te verhogen.

Externe schade

Voor de duidelijkheid: alleen externe schade is gedekt. Dus schade aan het motorrijtuig zelf of aan de bestuurder van het motorrijtuig valt niet binnen de WA dekking. Deze schade kan wel verzekerd worden, maar dan met een uitgebreidere autoverzekering.

De schade is gedekt als de eigenaar zelf een ongeval veroorzaakt, maar ook als een andere automobilist in de auto rijdt. Ook binnen de WA dekking valt de schade die veroorzaakt wordt door goederen die met de auto vervoerd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schade door een imperiaal of fietsenhouder.